Wetenschappelijk Literatuur onderzoek:
Halotherapie voor chronische luchtwegaandoeningen: van grot tot klinisch
Resultaten: Literatuuronderzoek en -beoordeling leverden in totaal 13 manuscripten op die volledig werden beoordeeld en in deze review werden verwerkt. Overweldigend onderzoek waarbij verschillende methoden voor halotherapie werden vergeleken, toonde verbetering aan in verschillende longfunctiemetingen, waaronder gedwongen expiratoire volume in één seconde, geforceerde vitale capaciteit en maximale expiratoire stroom. Andere maatregelen bleken ook te verbeteren, zoals HRQoL, zoals beoordeeld door vragenlijsten.
Conclusies: HT blijkt een positief effect te hebben op patiënten die lijden aan chronische luchtwegaandoeningen, waardoor de eliminatie van slijmvliezen en de longfunctie bij veelvoorkomende chronische luchtwegaandoeningen wordt verbeterd en ook HRQoL. Momenteel bestaan er geen officiële richtlijnen voor het gebruik van HT in de vorm van zoutkamers ( halokamers ) of droge poederinhalatoren, maar er is bewijs voor het gebruik ervan als mogelijke adjuvante therapie. Meer gestructureerd onderzoek in de vorm van gerandomiseerde klinische onderzoeken is vereist.
Voor de bron hiervan hier de link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32827399/
Wetenschappelijke Pilot studie:
Halotherapie als astmabehandeling bij kinderen: een gerandomiseerde, gecontroleerde, prospectieve pilotstudie
Resultaten: Negenentwintig patiënten werden gerandomiseerd naar de zoutkamer met halogenerator ( behandelingsgroep ) en 26 patiënten naar de zoutkamer zonder zouthalogenerator ( controlegroep ). Een statistisch significante verbetering van BHR werd aangetoond in de behandelingsgroep, die ongewijzigd bleef in de controlegroep. Er was geen verbetering in spirometrie of FeNO-spiegels na behandeling. De behandelingsgroep vertoonde een statistische verbetering in de meeste parameters van vragenlijsten over de kwaliteit van leven.
Conclusies: Onze pilotstudie suggereert dat zoutkamer met halogenerator enkele gunstige effecten kan hebben bij milde astmatische kinderen. Gerandomiseerde en grotere gecontroleerde onderzoeken met follow-up op lange termijn zijn noodzakelijk. Pediatr Pulmonol. 2017; 52: 580-587. © 2016 Wiley Periodicals, Inc.
Sleutelwoorden: hyperreactiviteit van de luchtwegen; astma; fractioneel uitgeademd stikstofmonoxide; halotherapie; metacholine challenge test.
Directe link naar dit onderzoek: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27723955/
Wetenschappelijk onderzoek naar effect van halotherapie op COPD
Halotherapie verlicht chronische obstructieve longziekte door NLRP3-inflammasoom-gemedieerde pyroptose te verlichten
Resultaten: Halotherapie herstelde de klinische symptomen van COPD-ratten en verminderde infiltratie van longontstekingscellen en verzwakking van de luchtwand. Het verlichtte ook oxidatieve stress in het longweefsel van COPD-ratten, verminderde CD4+ en CD8+ T-celophoping in longweefsel en verminderde productie van ontstekingsfactoren in het serum van COPD-ratten. Bovendien remde het de TLR4 / NF-κB / GSDMD- en NLRP3 / ASC / Paspase-1-signaleringsroutes. Ac-YVAD-CMK kon het therapeutische effect van halotherapie op COPD-ratten niet volledig remmen.
Conclusies: Halotherapie verbetert de longfunctie door de NLRP3 / ASC / Caspase-1-signaleringsroute te remmen om ontstekingen en pyroptose bij COPD-ratten te verminderen, en kan een nieuwe optie zijn voor de preventie en behandeling van COPD.
Sleutelwoorden: Chronische obstructieve longziekte ( COPD ); halotherapie; ontsteking; oxidatieve stress; pyroptose.
Link naar dit wetenschappelijk artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36618788/